Idei de meniu zilnic din cartea Sandei Marin – MAI

Am răsfoit din nou cărțile Sandei Marin în căutare de ispirație pentru meniul zilnic din luna MAI.

Idei de meniu zilnic pentru luna Mai, cartea de bucate a Sandei Marin

Iată ce idei de meniuri ne sunt prezentate pentru luna mai (Cartea Românească – 1945 şi Editura Tehnică – 1966):

CARTE DE BUCATE – Sanda Marin,
EDITURA CARTEA ROMANEASCA, Bucuresti, 1945
CARTE DE BUCATE – Sanda Marin,
EDITURA TEHNICĂ, Bucuresti, 1966
Scrumbii de Dunăre la tavă
Pui cu smântână
Compot de căpşuni
***
Scrumbii la tigaie
Pui cu smântână
Compot de căpşuni
***
Supă de verdeţuri
Mâncare de rinichi cu ciuperci
Clătite cu rom
***
Supă de sparanghel
Ciulama de ciuperci
Clătite cu dulceaţă
***
Sufle de spanac
Fricassee de pui
Tarte cu fragi
***
Sufleu de spanac
Anghemaht de pui cu cartofi
Tarte cu marmeladă
***
Ştiucă umplută la cuptor
Cotlete de purcel la grătar
Bezele de zahăr ars cu frişcă
***
Mâncare de crap
Cotlete de porc la grătar
Bezele de zahăr ars
***
Budincă de creier
Rulade mici cu sardele
Choux a la creme
***
Budincă de creier
Mâncare de morcovi cu carne
Gogoşi cu cremă de vanilie
***
Supă de sparanghel
Pui la frigare cu cartofi şi salată verde
Savarină de aluat crescut
***
Supă de gulii
Varză cu tăieţei
Cartofi din biscuiţi
***
Scrumbii albastre rasol
Ficat cu sos de ciuperci
Tarte cu căpşuni
***
Peşte rasol cu cartofi
Ficat cu sos de ciuperci
Tarte cu căpşuni
***
Salată de ţâri
Mâncare de porumbei cu mămăligă
Ile flottante
***
Clătite cu brânză la cuptor
Miel la grătar
Tort de nuci
***
Ochiuri pe salată
Şniţel milanez
Compot de fragi
***
Ochiuri pe salată
Gulaş cu găluşte
Madelene
***
Cap de viţel cu aspic
Mazăre verde cu frigănele de creier
Tort de curmale
***
Mămăligă la cuptor
Mazăre cu frigănele
Melci de cozonac
***
Supă de ciuperci
Pui cu sparanghel
Budincă de pişcoturi
***
Ciorbă de perişoare
Budincă de brânză de vaci
Frigănele cu zahăr
***
Clătite la gratin
Chiftele cu sos de roşii
Tarte cu migdale
***
Salată de ţâri
Chiftele cu sos de roşii
Budincă de smântână
***
Salată de icre de ştiucă
Mazăre păstăi cu clătite cu creier
Budincă de smântână
***
Supă cu orez
Mâncare de pui cu mazăre păstăi
Spumă de albuş cu căpşuni
***
Supă limpede de zarzavat cu plăcinţele cu carne
Pui cu ciuperci
Sufle de căpşuni
***
Spanac cu brânză la cuptor
Anghemaht de miel
Cireşe
***
Nisetru la grătar
Gulaş de găluşte
Rulouri cu frişcă
***
Salată de cherci cu cartofi
Pilaf de pui
Omletă cu dulceaţă
***
Ouă umplute cu ciuperci
Antricoate cu sos de muştar
Papară de pâine
***
Ciorbă de bureţi
Carote şi crochete de griş
Ştrudel cu smântână
***

Este interesant meniul propus pentru luna mai. Am învăţat unele lucruri noi din el, de exemplu:

  • ţârul este o scrumbie mică de mare care se pescuieşte primăvara.
  • cherciul este numele comercial al scrumbiei sărate şi uscate.

Iată câteva rețete interesante:

Supă de verdețuriSe alege și se spală: 200 gr. de spanac sau de macriș, o salată frumoasă, puțin hațmațuchi. Toate acestea sunt tăiate și înăbușite cu puțin unt. Se țin pe foc mic până se moaie, vreo jumătate de oră. Se pune sare, un vârf de cuțit de yahăr și 2 – 3 l. de zeamă de carne sau de zarzavat. Se lasă să mai fiarbă o jumătate de oră. Înainte de a servi se drege cu 2 gălbenușuri de ou. Se servește cu crutoane de pâine prăjită sau cu orez care a fost fiert în supă. (CARTE DE BUCATE – Sanda Marin, EDITURA CARTEA ROMANEASCA, Bucuresti, 1945)

Papară de pâine: Se taie o franzelă albă în felii de grosimea degetului. Se pun să se moaie cu lapte. Se unge cu unt o formă de piatră. Se așează pe fund un rând de felii de pâine, se presară brânză de oi, dar care să nu fie iute, apoi iarăși pâine și brânză, având grijă să nu fie forma prea plină, deoarece papara crește la cuptor. Se pune o lingură de unt și se toarnă 2 ouă bătute cu o ceașcă de lapte și puțină sare. Se presară parmezan ras. Se dă la cuptor, să se rumenească încet, vreo trei sferturi de oră. (CARTE DE BUCATE – Sanda Marin, EDITURA CARTEA ROMANEASCA, Bucuresti, 1945)

***

Aici puteți vedea alte idei de meniu zilnic din cartea Sandei Marin:

***

Ce părere aveţi de aceste idei de meniuri pentru luna MAI? Vă inspiră sau nu prea?

Voi cam ce gătiţi în luna MAI?

1 Response

  1. August 17, 2017

    […] Click aici: Idei de meniu zilnic MAI […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *