Idei de meniu zilnic din cartea Sandei Marin – MARTIE

Am răsfoit din nou cărțile Sandei Marin în căutare de ispirație pentru meniul zilnic din luna martie.

Idei de meniu zilnic pentru luna Martie, cartea de bucate a Sandei Marin

Iată ce idei de meniuri ne sunt prezentate pentru luna martie (Cartea Românească – 1945 şi Editura Tehnică – 1966):

CARTE DE BUCATE – Sanda Marin,
EDITURA CARTEA ROMANEASCA, Bucuresti, 1945
CARTE DE BUCATE – Sanda Marin,
EDITURA TEHNICĂ, Bucuresti, 1966
Salată de măsline
Purcel de lapte la tavă
Cataif cu frişcă
***
Ouă umplute în coajă
Friptură de iepure
Cataif cu frişcă
***
Drob de miel
Angemaht de pasăre
Compot de castane
***
Ciorbă de urzici
Găluşte de cartofi cu sos de roşii
Plăcinţele cu brânză***
Ochiuri cu spanac
Miel pane cu salată
Budincă de clătite
***
Ochiuri cu spanac
Miel pane cu salată
Tort cu marmeladă
***
Sufle de parmezan
Ficat su sos de ceapă
Ştrudel de clătite
***
Sufleu de brânză, cu albuş
Ficat cu sos de vin, salată
Cornuri cu nucă
***
Supă cu tăiţei
Creier prăjit în aluat şi legume
Cremă braziliană
***
Supă cu tăiţei
Creier prăjit în aluat şi legume
Cremă de cafea
***
Budincă de parmezan
Mâncare de rinichi cu creier
Orez a l’imperatrice
***
Budincă de cartofi
Mâncare de rinichi
Compot
***
Raţă cu măsline
Ciulama de miel
Plăcintăcu poalele în brâu
***
Chiftele de praz
Raţă cu măsline şi pireu de cartofi
Plăcinte poale în brâu
***
Pilaf de praz
Gâscă cu castraveţi
Ouă de albuş cu sos de ciocolată
***
Cartofi umpluţi cu brânză
Miel la grătar
Ouă de albuş cu ciocolată
***
Supă de cartofi cu praz
Creier cu sos matelote
Budincă de portocale
***
Omletă cu verdeţuri
Friptură înăbuşită cu sos
Budincă de griş
***
Omletă cu şuncă
Chiftele marinate
Papanaşi fierţi
***
Supă câmpenească
Cotlete de berbec la tigaie
Papanaşi fierţi
***
Cartofi umpluţi cu brânză
Limbă cu sos de roşii
Tort ieftin
***
Pilaf de urzici
Limbă rasol cu sos de roşii şi cartofi
Tort economic
***
Jumări moldoveneşti
Miel cu spanac
Gelee de Punch
***
Jumări moldoveneşti
Miel cu spanac
Tartă cu marmeladă
***
Ciorbă rusească
Gâscă umplută cu castane
Sufle de albuş
***
Ciorbă rusească
Musaca de cartofi
Sufleu de albuş
***
Galantină de pasăre
Friptură de viţel
Minciuni
***
Balmuş cu smântână
Friptură de pasăre cu salată
Compot amestecat
***
Scrumbie marinată
Rostbif englezesc
Colţunaşi cu brânză
***
Scrumbii marinate
Rostbif cu cartofi şi salată
Colţunaşi cu brânză
***
Pilaf de urzici
Ruladă umplută cu carne
Profiterolles
***
Supă de fasole boabe
Ruladă de carne, murături
Gogoşi de vin
***

Iată câteva rețete interesante:

Supă câmpenească:

3 l. apă, 1 morcov, 3 cartofi, 1 mână de mazăre, 1 mână de fasole verde, 1 dovlecel, 1 conopidă mică, 3 roșii, 1/2 lingură ulei, 1/2 lingură făină, sare.

Se taie tot zarzavatul felii și se fierbe într-o oală, în apă cu sare, împreună cu mazărea, fasolea verde, dovlecelul tăiat bucăți și câteva buchete de conopidă. Separat se face un rântaș din făină cu puțin ulei. Se amestecă încet cu supa, la care se mai adaugă roșiile curățite de pieliță și tăiate bucăți. Se potrivește de sare. Se lasă să dea împreună câteva clocote. (CARTE DE BUCATE – Sanda Marin, EDITURA TEHNICĂ, Bucuresti, 1966)

Tort ieftin:

Se freacă o lingură de unt proaspăt cu un pahar de zahăr și 3 gălbenușuri. Se adaugă apoi, cu încetul, un pahar de făină și unul de lapte. La urmă se pun cele 3 albușuri spumă. Se coace la cuptor într-o formă unsă cu unt. Se glasează după plăcere. (CARTE DE BUCATE – Sanda Marin, EDITURA CARTEA ROMANEASCA, Bucuresti, 1945)

Tort economic:

3 ouă, 1 lingură de unt proaspăt, 1 pahar de zahăr, 1 pahar de făină, 1 pahar cu lapte, 2 linguri de marmeladă.

Se freacă o lingură de unt proaspăt cu un pahar de zahăr și cu gălbenușurile puse pe rând. Se adaugă apoi, alternând, un pahar de făină i unul de lapte. La urmă se pun albușurile spumă. Se coace la cuptor într-o formă unsă cu unt. Când este gata se taie în trei felii orizontale, se umezesc cu sirop cu rom, se unge o felie cu marmeladă de caise, se pune o felie de tort, apoi un strat de cremă de nuci, altă felie de tort, care se unge iarăși cu marmeladă. Deasupra se presară nuci pralinate sau resturi de tort uscat și puțin sfărâmate.

Crema de nuci: 200 gr. nuci, 100 gr. lapte, 50 gr. zahăr, 1 gălbenuș, vanilie, rom

Se opăresc nucile măcinate cu laptele îndulcit cu zahăr. Se freacă bine, adăugând puțin rom, vanilie și când s-a mai răcorit, un gălbenuș. Se freacă bine până devine spumoasă. (CARTE DE BUCATE – Sanda Marin, EDITURA TEHNICĂ, Bucuresti, 1966)

 ***

Aici puteți vedea alte idei de meniu zilnic din cartea Sandei Marin:

***

Ce părere aveţi de aceste idei de meniuri pentru luna martie? Vă inspiră sau nu prea?

Voi cam ce gătiţi în luna martie?

3 Responses

  1. March 17, 2017

    […] Click aici: Idei de meniu zilnic MARTIE […]

  2. June 12, 2017

    […] idei de meniu zilnic pentru luna MARTIE […]

  3. July 28, 2017

    […] idei de meniu zilnic pentru luna MARTIE […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *