Idei de meniu zilnic din cartea Sandei Marin – SEPTEMBRIE

Am răsfoit din nou cărțile Sandei Marin în căutare de inspirație pentru meniul zilnic din luna septembrie.

Idei de meniu zilnic pentru luna SEPTEMBRIE, Carte de bucate Sanda Marin

Iată ce idei de meniuri ne sunt prezentate pentru luna septembrie (Cartea Românească – 1945 şi Editura Tehnică – 1966):

CARTE DE BUCATE – Sanda Marin,
EDITURA CARTEA ROMANEASCA, Bucuresti, 1945
CARTE DE BUCATE – Sanda Marin,
EDITURA TEHNICĂ, Bucuresti, 1966
Salată de creier
Pilaf de porumbei
Tort – Indiană
***
Roşii umplute cu ciuperci
Cotlete de porc pane
Pepene verde
***
Scordolea de raci
Cotlete de viţel pane cu salata de roşii
Îngheţată de zahăr ars
***
Şniţel de legume şi salată
Mâncare de pasăre cu conopidă
Fructe
***
Supă de roşii cu usturoi
Friptură de raţă sălbatică
Cataif cu mere
***
Zacuscă de ardei şi gogoşari
Dovlecei cu sos alb, la cuptor
Tartă cu fructe
***
Păstrăvi rasol
Musaca de vinete
Budincă de cafea
***
Salată de fasole cu usturoi
Roşii umplute cu orez
Cataif cu mere
***
Ciuperci umplute
Pui cu pere
Prăjitură cu ciocolată
***
Varză de Bruxelles cu brânză
Musaca de vinete
Prăjitură cu cremă de vanilie
***
Ochiuri cu sos de roşii
Topitură cu brânză de vacă şi mămăligă
Mere în aluat
***
Dovlecei cu mazăre verde
Pârjoale cu pireu de cartofi
Compot de pere
***
Ardei umpluţi cu orez
Rinichi prăjiţi
Colţunaşi cu brânză
***
Ciorbă de dovlecei
Biftec în făină cu cartofi prăjiţi
Omletă cu mere
***
Creier cu roşii la gratin
Mâncare de gulii
Rulouri cu nucă
***
Supă cu găluşte de ficat
Chiftele de vinete cu sos de roşii
Chec cu rahat
***
Ciorbă ţărănească
Mâncare de fasole boabe cu slănină
Budincă de pâine
***
Budincă de brânză de vaci
Mâncare de ţelină
Griş cu mere
***
Mazăre bătută
Praz cu carne
Compot de pere
***
Ciuperci umplute
Pui la cuptor cu cartofi
Gogoşi din aluat pripit
***
Guvizi prăjiţi
Vinete umplute cu carne
Tarte cu mac
***
Ochiuri cu sos de roşii
Vinete coapte cu brânză
Budincă de pâine
***
Napi cu smântână
Biftec în făină cu cartofi prăjiţi
Omletă cu mere
***
Ardei umpluţi cu orez
Rinichi prăjiţi, cu salată
Pere
***
Ouă umplute cu sardele de Lissa
Fasole verde cu carne
Budincă de cozonac
***
Ciorbă ţărănească
Mâncare de fasole boabe cu slănină
Budincă de mere
***
Supă franţuzească cu zarzavat
Musaca de dovlecei
Tort de fasole
***
Creier cu roşii la cuptor
Mâncare de ţelină
Rulouri cu nucă
***
Chiftele de praz
Friptură vânătorească
Prăjitură cu migdale
***
Roşii umplute cu brânză şi franzelă
Musaca de conopidă
Griş cu lapte
***
Varză de Bruxelles cu unt
Cotlete de purcel cu varză roşie
Cremă de ciocolată
***
Plătică la cuptor
Pilaf de dovlecei
Pepene
***

Câteva reţete interesante pe care aş vrea să le încerc:

ROŞII UMPLUTE CU CIUPERCI
Ingrediente: 12 roşii mijlocii, 250 g ciuperci, 2 cepe, 2 linguri ulei, 1 linguriţă bulion de ardei, 1 căţel de usturoi, 1 lingură pesmet, 1 linguriţă zahăr, sare, piper.
Mod de preparare: Se aleg roşii netede, rotunde şi potrivit de mari. Se taie un căpăcel în partea unde a fost codiţa, se scot miezul şi seminţele cu grijă, ca să nu se spargă roşiile, şi se pun cu gura în jos, să se scurgă. Se lasă să se scurga. Se prăjeşte în ulei ceapa tocată mărunt. Se spală ciupercile, şi după ce se îndepărtează vârful piciorului, se toacă mărunt. Se pun în uleiul cu ceapă, se adaugă sare, piper. Se amestecă şi când ciupercile încep să se moaie, se adaugă o linguriţă de bulion de ardei, usturoiul sfărâmat, o lingură bună de pesmet şi puţină apă. Se amestecă pe foc până când compoziţia devine destul de groasă. Se umplu roşiile şi se presară pesmet. Se pun la cuptor cu o lingură de ulei şi puţin bulion de roşii subţiat; se amestecă cu o linguriţă de zahăr. Se servesc reci. În loc de ulei se pot pregăti cu unt, dar se servesc calde.

DOVLECEI CU SOS ALB
Ingrediente: 6 dovlecei mijlocii, 2 l apă, sare, 1 lingură unt, 1 lingură făină, 1 ceaşcă lapte, 2 linguri brânză rasă.
Mod de preparare: Se rad dovleceii de coajă, se rad apoi pe o răzătoare cu găuri mari, astfel încât să iasă lungi, ca tăiţeii. Se fierb puţin în apă clocotită, potrivită de sare. Când sunt aproape fierţi, se scurg prin strecurătoarea de macaroane. În acest timp se face un sos alb din făină şi unt, stins cu lapte (sau cu zeama de la dovlecei), se amestecă cu dovleceii şi cu brânza rasă. Se aşază într-o formă şi se dau la cuptor să se rumenească.

CHIFTELE DE VINETE CU SOS DE ROŞII
Ingrediente: 3 vinete mijlocii, 2 ouă, 2 linguri făină, sare, piper, 3 linguri ulei. Pentru sos: 500 g roşii, 1 ceapă, 1 linguriţă zahăr, sare.
Mod de preparare: Se coc vinetele, se curăţă şi se aşază pe un fund inclinat să se scurgă. Se toacă şi se amestecă cu două ouă, sare, piper şi făină, astfel încât compoziţia să fie mai mult moale. Se iau cu lingura din compoziţie şi se dă drumul chiftelelor în ulei încins, prăjindu-le pe ambele părţi. Separat se fierb roşiile, se trec prin sită şi se amestecă cu puţină ceapă prăjită. Se adaugă sare şi o linguriţă de zahăr. Se ţine să dea câteva clocote. Se aşază chiftelele în sosul de roşii şi se lasă pe marginea maşinii să fiarbă foarte încet, ca să nu se sfărâme. Se servesc calde sau reci.

VINETE COAPTE, CU BRÂNZĂ
Ingrediente: 6 vinete mijlocii, 200 g brânză, 2 linguri unt, 1 linguriţă pesmet, sare.
Mod de preparare: Se aleg vinete mijlocii. Se coc la fel ca pentru salată observând ca să rămână cât mai albe. Nu se toacă. Se dă sare. Se unge o formă cu unt, se aşază felii subţiri de brânză, deasupra se pun trei vinete întregi care se întind cu cuţitul, astfel încât să formeze un strat; se pune unt, apoi iar brânză şi vinete. Deasupra se presară brânză rasă amestecată cu pesmet, se stropeşte cu unt, se dau la cuptor la foc iute. Se servesc în formă.

ŞNIŢEL DE LEGUME
Ingrediente: 2 morcovi, 1 pătrunjel, 4 cartofi, 1/4 de varză, o mână de fasole, una de mazăre; 2 ouă, 2 linguri făină, 1 lingură brânză rasă, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură, sare.
Mod de preparare: Se fierb împreună sau separat, în apă cu sare: morcovii, pătrunjelul, cartofii fără coajă, varza (opărită mai înainte), fasolea verde şi mazărea boabe, verde. Se scurg bine din apă şi se toacă împreună, afară de mazăre, potrivit de mărunt. Separat se amestecă o lingură de făină cu două ouă, se adaugă zarzavatul, brânza rasă şi sare dacă mai trebuie. Se ia cu lingura din compoziţie, se fac chiftele rotunde cu mâna dată prin făină şi se turtesc apoi în formă de şniţel, pe un fund presărat cu pesmet. Se rumenesc în untură şi se servesc cu salată.

***

Aici puteți vedea alte idei de meniu zilnic din cartea Sandei Marin:

***

Ce părere aveţi de aceste idei de meniuri pentru luna septembrie? Vă inspiră sau nu prea?

Voi cam ce gătiţi în luna septembrie?

5 Responses

  1. December 9, 2016

    […] idei de meniu zilnic pentru luna SEPTEMBRIE […]

  2. March 17, 2017

    […] Click aici: Idei de meniu zilnic SEPTEMBRIE […]

  3. June 12, 2017

    […] idei de meniu zilnic pentru luna SEPTEMBRIE […]

  4. July 27, 2017

    […] idei de meniu zilnic pentru luna SEPTEMBRIE […]

  5. July 28, 2017

    […] idei de meniu zilnic pentru luna SEPTEMBRIE […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *