Alimentatia sanatoasa – reguli, dileme, întrebări, discuţii

You may also like...

17 Responses

  1. Martha says:

    si noi ne-am facut cateva reguli in ceea ce priveste alimentatia, pe care ne straduim sa le respectam: mancam in cantitati moderate, nu mancam pana la saturatie; incercam sa respectam zilele de post; carne de doua ori pe saptamana, in rest lactate si oua;alimentele sa fie integrale si preparate in casa, daca se poate bio si cat mai proaspete ; zahar doar la cafea, dulciuri -extrem de rar si acelea preparate in casa; lapte dulce mai rar, de obicei il fac iaurt.Fara ciuguleli intre mese,mancam cam la aceeasi ora zilnic, cina se ia la ora 19-20 si dupa aceea nu se mai mananca.La masa amestec proteinele cu carbohidratii si cu legumele, sau proteinele cu fructele :)), nu tin cont de reguli referitoare la asocierea alimentelor. In rest, rugaciune si Doamne ajuta! :))

  2. Raluca M. says:

    Intru si eu in discutie, dar sunt constienta ca modul meu de alimentatie este un pic extrem.

    Noi ne-am decis in corpore sa tinem dieta Dukan.

    Am mai adaptat-o pe ici pe colo.

    Ce e bine la ea? Am descoperit taratele care mi se pare chiar gustoase, gatesc fara faina, zahar si ulei.

    Ce e prost? Mancam prea multa carne si fructe cat mai putine.

    Si acum strict la subiect:
    1. Incerc sa fac micul dejun cat mai variat, pe cat posibil sa nu se repete doua zile la rand, dar in mare suna cam asa: oua fierte/branza/bucati de carne rece/peste marinat/peste afumat/salata de sezon/iaurt cu tarate, indulcitor si goji si sambata sau duminica omleta fara ulei. De vreo 2 saptamani nu mai beau cafea dimineata, am inlocuit cu ceai si in curand vreau sa incerc fritatta.
    Bine nu toate la o singura masa.

    2. Momentan combin zile de proteine cu zile de legume si proteine, e drept mai multe zile de legume si proteine decat zile de proteine pute si evit carbohidratii si fructele.

    3. Din pacate nu prea ajung la 3-5 mese pe zi, dimineata e la ora fixa, pranzul e intr-un interval orar si apoi nu mai am o masa normala, dar mai rontai un iaurt, sau poate chiar o portie de ceva, depinde de chef si foame.

    4. Consum lapte de vaca, nu am observat sa imi faca rau asa ca il consum, dar lapte de la vaca, nu UHT din magazine. Totusi vreau sa incerc sa fac si un lapte de susan, migdale sau caju ca am gustat o branzica de caju si e foarte faina.

    5. Nu mai consum zahar sau miere, folosesc xylitol care am inteles ca e extras din coaja de mesteaca si ar mai avea si avantajul albirii dintilor. Am mai auzit si de siropul de agave. Inconvenientul e pretul in jur de 50 RON/kg dar avantajul este ca mie imi ajunge un kg o luna, doua. Am mai incercat si stevie, mult mai prietenoasa cu finantele dar lasa un gust amar.

    Inchei aici ca m-am tooot lungit!

    • adriana adriana says:

      Raluca:
      – la ce fel de tarate te referi?
      – de ce nu folosesti miere sau zahar brut? xyliton-ul acesta este natural? nu am auzit de el, trebuie sa ma documentez :)

      • Raluca M. says:

        Tarate de ovaz in principal, de grau, de psyllium cam asta am testat. Ideea e ca sunt foarte faine pentru tranzitul intestinal, ce mi s-a parut ok e ca tarata este coaja cerealei si eu cel putin stiu ca in coaja se afla cele mai multe substante nutritive si ma gandesc ca e la fel si la cereale.
        Eu asa am inteles ca e extras natural din coaja de mesteaca. Ce-i drept nu am investigat foarte mult.
        Ca idee chiar azi citeam despre siropul de agave ca nu e chiar ok fiind super procesat. Miere sau zahar brut nu folosesc acum cat inca mai tin faza a doua a regimului, poate le adaug din faza a treia incolo, dar mai am vreo 5-6 kg pana acolo!

        Sa nu uit, am testat germeni de ridichi si ceapa si sunt geniali :D

  3. Adelina says:

    Păi nu mănânci niciodată mămăligă cu iaurt/brânză? Sau o bucată de brânză sau niște ouă cu pâine? Sau ciorbă/supă de leguminoase cu pâine? Combinații de proteine și carbohidrați…

    Eu nu gătesc carne cu orez, cartofi… și evităm și pâinea în cazul ciorbelor cu carne, dar fac paste integrale cu brânză, mai mâncăm și mămăligă cu iaurt… Uneori mai fac salată de paste integrale cu pește, deși știu că nu e tocmai ok, dar rămân fără imaginație…

    E o confuzie aici. Nu e indicat să fie combinate proteinele de origine animală cu carbohidrați, dar cele de origine vegetală chiar ar trebui. Lintea, năutul, fasolea… conțin multe proteine, dar nu conțin toți cei 8 aminoacizi (excepție soia), așa că sunt mai nutritive combinate cu orez integral, paste integrale, pâine… sau chiar cu cartofi (care conțin vit. C și ajută la absorbția Fe-lui).

    Și ca să-ți răspund și la întrebări.
    1. Idei de mic/dejun găsești la mine pe blog, la rețete. În general avocado, fructe, cereale integrale neprelucrate (budinci din mei, orez…) sau prelucrate (fulgi de ovăz), nuci, alune, lapte vegetal, biscuiți bio fără zahăr (cumpărați), pateu de năut/hummus, pâine cu unt și miere. Cam astea. Știu că nu toată lumea se satură cu așa ceva, dar eu nu pot mânca chestii grele dimineața (ouă fierte…). Uneori mai mănânc și pâine cu urdă/mascarpone…
    Mai combin și fructe cu cereale sau nuci, dar niciodată cu legume. Unii zic că e indicat să fie consumate pe stomacul gol, alții că merg și combinate cu ce-am zis. Depinde de organismul fiecăruia. Copilului i-am dat fructe simple până după 1 an. Acum îi mai dau uneori și cu mei fiert sau cu lapte vegetal. Când îi pregătesc ouă dimineața (de ex.), îi dau mai repede fructele.

    2. Dacă ziceai reguli privind gătitul în general/alimentația aveam mai multe :), așa cred că doar ce-am spus mai sus: carne+carbohidrați=nu

    3. Când apuc să mănânc cu copilul da. Dacă nu, mănânc mai târziu (chiar dacă-s ruptă de foame :)).

    4. Da, consumăm și lapte de vacă (gătit mai mult, nu cu cereale dimineața), iar mai nou luăm de capră (s-a deschis un magazin în cartier unde aduc lapte integral de capră, care-mi place și mie). Eu sunt pt. moderație, nu-mi plac extremele. Știu că se scriu multe despre lapte, dar nimeni nu dă o sursă… Dacă cunoști un site cu inf. reale despre lapte, chiar te-aș ruga să-mi spui, că tot citesc despre asta de ceva vreme.
    Copilului nu i-am dat deloc lapte de vacă/capră, doar iaurturi, brânzeturi. Că n-a fost necesar.
    Păi eu mai fac lapte de migdale și cumpăr lapte bio de orez și de ovăz. Cam astea acum. Soia nu consumăm deloc, că e prea controversată. Și cea bio se pare că e modificată genetic și în plus am tot citit că e ok doar fermentată (sos de soia, miso…)

    5. Am în casă zahăr brun nerafinat, miere și sirop de arțar. Dar în general consumăm doar miere sau zahăr brun nerafinat/melasă (cel din urmă în prăjituri când apuc să fac, iar mierea ca atare, nu gătită). Chiar și mierea e zahăr până la urmă, tb. consumată cu măsură (2 lg.-țe/zi sau ceva de genul). Dar da, e mai ok, atâta timp cât e procurată din surse sigure, direct de la apicultori… Cea din supermarket e mai toată contrafăcută (dacă nu-i bio). Îndulcitori ca xylitol, sirop de agave… nu-mi inspiră încredere. De sirop de agave citește pe blogul lecturi de mămică. Mai folosesc fructe uscate pt. îndulcit budinci: curmale, merișoare, smochine, prune.

    Scuze pt. eventualele greșeli, n-am timp de verificat, am scris prea mult.

    • adriana adriana says:

      Adelina, iti multumesc mult pentru sfaturi si pentru informatiile pretioase din comentariul tau.
      Si acum, sa-ti raspund la intrebari:
      – nu prea mananc mamaliga cu branză, pentru ca nu-mi place :)
      – nu sunt mare fan paine, deci nici vorba sa o mananc cu supă/ciorbă, dar o mananc cu alte proteine: ou, produse lactate (unt, brânză, telemea,…), etc

      Am spus in articol ca incerc sa ma ghidez dupa acel tabel (pe care de altfel, am sa-l si corectez cu observatia ta: DOAR PROTEINE DE ORIGINE ANIMALA + CARBOHIDRATI = NU), si sa-mi corectez cât de cât stilul de alimentaţie! De aceea, orice sfaturi/sugestii din partea voastra sunt bine-venite.

      Acum eu am o dilema: cum sa combin lintea, fasolea, năutul (proteine) cu orez integral, paste, cartofi (carbohidraţi)? Ceva idei de reţete? NU le-am mai combinat niciodata pana acum…

      Poti sa ne spui si regulile tale privind gătitul în general/alimentația? :)

      • Antonia says:

        Intr-o carte despre nutritie si eu am citit ca leguminoasele trebuie combinate cu carbohidrati, din cereale in special…eu fac linte scazuta cu orez, sau cu cartofi, daca fac ciorba automat pun si cartofi sau paste in ea…si apoi daca le mananci cu paine integrala, este excelent, nu?

        • adriana adriana says:

          Antonia, eu am citit in mai multe locuri ca proteine + carbohidrati = NU, si am inclus in lista de proteine cam tot ce cunosteam eu. Acum am inteles de la Adelina si de la tine (multumesc!) ca este vorba de proteine de origine animala, in special carne.

          Chiar azi am avut o salata de linte+ceapa verde+rosii, care a fost delicioasa :) Data viitoare cand gatesc linte, am sa incerc combinatia de linte+orez integral, sau linte+cartofi.

    • Adelina says:

      Nu-ți place mămăliga cu iaurt? Foarte rău! :) Glumesc, desigur.
      Nici noi nu suntem fani pâine. Soțul nu mănâncă decât cu anumite mâncăruri. Eu consum cam 3 sferturi din pâine, restul el și copilul. :)) Dacă am gătit doar o ciorbă chioară de legume, mănânc și pâine că altfel nu mă satur. :) Sau la supa cremă de linte adaug și niște crutoane. Dacă fac ciorbă de legume cu: cartofi, carne, orez integral, fasole, năut sau supă cremă de roșii cu tăieței, supă cremă de broccoli cu brânză… (nu toate deodată :))), atunci mâncăm fără pâine, că-s sățioase.

      Referitor la leguminoase plus carbohidrați, nu prea am rețete. Pateu de năut + pâine integrală. Tocănița de cartofi + boabe de năut fierte sau mazăre verde boabe. Sau tocăniță de năut cu dovlecei + pâine.
      Fasolea uscată o pregătesc doar simplă: ciorbă, iahnie…
      Iar lintea: supă cremă + crutoane/pâine prăjită sau în ciorbă și atunci pun și niște cartofi sau mâncare de linte + orez.
      Fierb lintea roșie (asta-mi place cel mai mult) cu niște ceapă verde și usturoi verde tăiate mărunt (sau cu praz, alte verdețuri…) până-i aproape făcută. Separat fierb niște orez integral. Apoi amestec lintea (cu tot cu apa rămasă) cu orezul scurs și le pun într-o formă termorezistentă la cuptor până scade apa complet. Rezultă un orez cremos cu gust de linte (asta roșie nu-și păstrează forma). A și ulei de măsline și sare. Nu știu cât am fost de explicită. O să pun rețeta și pe blog când apuc.

      Paste + leguminoase n-am încercat deloc.

      Reguli privind alimentația… Păi nu știu. Asta depinde de fiecare familie. Și de venituri și de mai mulți factori. Nu-s nutriționist așa că nu luați ca atare ceea ce scriu.
      Fără prăjeli, grătare, călit, mâncăruri grele, rântaș, semipreparate… Folosesc zahăr brut, ulei nerafinat, sare de mare sau sare roz neiodată. Alimente integrale în general (cam 80% integrale, 20% rafinate ceva de genul, mai cumpăr uneori și paste neintegrale sau făină albă pt. prăjituri).
      Unele le cumpăr bio (puține de fapt): praf de copt (că folosesc rar, așa că-mi permit să iau bio, fără aluminiu), drojdie la fel, lapte vegetal, mălai pt. copil, paste că le găsesc la preț fff. bun la un mag. din cartier (mai mereu la ofertă), lactate pt. copil (nu e diferență mare de preț), unt (un unt bio marca Mega e 11 lei și ceva – peste 80% grăsime, un unt President tot 80% grăsime e tot pe-acolo ca preț, dar cantitate mai mică…),uneori pâine (de la un mag. din zonă -Concept Store- unde au și pâini mici/chifle bio), mă orientez și eu…
      Carne din supermarket n-am mai cumpărat din aprilie 2011…
      În fiecare zi legume și fructe, restul sunt mai puțin importante pt. mine. În general la micul dejun fructe, iar masa de la prânz conține legume gătite în fel și chip (asta chiar e o regulă la noi). Fructele crude cel mai adesea și înainte de mâncare. La masa de la prânz sau pt. cină pregătesc și o salată.
      Prefer alimentele de sezon și congelez vara una-alta. Dar mai cumpăr și legume sau fructe importate (castraveți, roșii cherry, citrice, banane, mango, avocado…). Prefer alimentele autohtone, deși am încercat și încercăm și chestii exotice, dar nu fac parte din meniul permanent. Între mei și quinoa aleg mei, între nuci românești și caju/migdale, aleg nucile noastre…
      Dulciurile îmi plac, din păcate. Dar cumpărăm destul de rar (ador prăjiturile de la o patiserie libaneză). Mai fac și eu, anul ăsta n-am prea avut vreme.
      Mă opresc aici. Nu mai văd literele de somn. :)

  4. Raluca M. says:

    Am avut o revelatie, tot citind despre xylitol. Ca si stevia, ca si siropul de agave sunt produsi chimici, adica tot atat de nocivi ca si zaharul.
    Tot cautand cu ce sa indulcim prajiturile am ajuns la concluzia ca de fapt noi nu am prea fost programati sa mancam dulciuri procesate.
    Wow…scuze ca mi-am expus revelatia la tine pe blog, dar mi s-au daramat niste constante!

  5. Daniela says:

    @ Adelina, poti sa-mi dai un punct de reper pentru magazinul de unde iei lapte de capra, te rog?

    • Adelina says:

      Daniela, zona Ștefan cel Mare. Magazin Gustos și sănătos. Treci de stația de metrou, de Brutăria din Sat… și dai de magazin (e mic și nou deschis, dinainte de sărbători). Au aici și o pâine din măciniș integral simplu, fără conservanți, bună la gust. Sau de la Răsfăț Bio (Obor – et. 2, dar aici n-au tot timpul). Mai găsești lapte de capră crud pe la tot felul de magazine de-astea mai mult sau mai puțin tradiționale. Lapte (tot de capră) pasteurizat -bio sau nu- în Concept Store (Piața Gemeni).

  6. Antonia says:

    Noi mancam dimineata de cele mai multe ori fructe si cereale integrale sau corn flakes cu lapte de soia(rar mai facem din migdale sau nuci) impreuna cu fructe uscate, semminte si indulcim cu miere.Rareori mai avem cate un ou, sau avocado pe paine, sau doar un fruct, sau doar paine prajita cu unt.
    Lpate dulce de vaca foarte rar, daca primim, il mai facem iaurt, mai folosim branza dulce sau cas.
    Xylitolul pare ok, din cate am citit, dar e atat de scump, incat nu ne permitem.Folosim doar miere si zahar brun cand facem prajituri, ptr ca nu e ok sa incalzim mierea.
    La combinat nu sunt foarte stricta, am grija sa nu mancam cartofii sau orezul cu paine, si ptr ca in familia noastra doar unii mananca carne si aceia foarte rar, nu avem grija combinarii ei cu alimente gresite. Fructele nu le consumam dupa masa de pranz, doar la micul dejun, sau cina, inainte de altceva, eventual.
    Respectam in general cele 3 mese pe zi, dar ora nu e batuta in cuie, uneori copiii nu mananca sa se sature si mai cer a patra masa, o gustare de fapt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

UA-32598822-1