Cartofi Hasselback (cartofi acordeon)

Cartofii Hasselback (sau pe româneşte: cartofii acordeon) sunt cartofi la cuptor, aurii, crocanţi şi aromaţi cu usturoi şi rozmarin! Farmecul lor constă în modul în care sunt tăiaţi: fâşii subţiri, subţiri care la cuptor se desfac ca şi un acordeon 🙂
Ingrediente:
  • cartofi
  • sare
  • piper
  • 2, 3 căţei de usturoi
  • rozmarin
  • ulei de măsline
Mod de preparare:
  • În reţeta originală se spune că nu este nevoie să curăţăm cartofii de coajă, ci doar să-i spălăm bine-bine. Eu i-am curăţat totuşi, pentru că oricât i-am spălat am avut impresia că tot rămân pe coajă impurităţi:) Când vor apărea cartofii noi (ai noştri, cei autohtoni) am să încerc să-i fac şi cu coajă.
  • Deci, am curăţat cartofii de coajă şi i-am tăiat în felii subţiri (cât de subţiri am putut eu), dar nu de tot ci cât să se ţină unele de altele în partea de jos. Pentru a-mi fi mai uşor am folosit o lingură: am pus cartoful în lingură şi astfel cuţitul s-a oprit fix la timp :))
cum taiem cartofii acordeon
  • Am pisat bine 2,3 căţet de usturoi cu o lingură de sare.
  • Am pregătit un amestec din ulei de măsline, usturoiul pisat, piper proaspăt măcinat şi mult rozmarin (mie îmi place tare mult combinaţia de cartofi cu rozmarin)
  • Am uns cartofiii cu acest amestec pe toate părţile şi am insistat între felii (cu cât sunt unşi mai bine între felii, cu atât se desprind mai frumos), după care i-am aşezat într-o tavă
cartofi acordeon
  • Am introdus cartofii în cuptor la 180 grade şi din 15 în 15 minute i-am mai stropit cu uleiul din tavă.
  • Când i-am scos din cuptor i-am presărat cu puţin parmezan.
 Rezultatul: cartofi hasselback aurii, crocanţi şi foarte aromaţi!
 cartofi hasselback aurii
 cartofi acordeon aurii
Poftă bună!

18 Responses

  1. Iuliana M. says:

    Ce reteta frumoasa! Multumim.

  2. Elena says:

    minunat, o voi presta in weekend. Chiar ma gandeam azi ce sa pregatesc gustos si aratos

  3. Aa. says:

    Ce coincidenta, ieri ma gandeam ca u am facut de mult cartofii acordeon! Eu pun si niste sunca, ceapa si putin unt ntre felii si ii servesc cu sos de iaurt/smantana!

    O intrebare? I-ai pus in tava unsa si i-ai acoperit, sau cum ai procedat? (Eu cand i-am facut am pus fiecare cartof in cate o bucata de folie de aluminiu, dar se cam prind de ea).

    • Adriana says:

      Eu i-am pus intr-o tava tapetata cu folie de copt.
      Nu am mai uns tava, pentru ca erau cartofii unsi deja.
      Nici nu am acoperit tava. I-am lasat “la liber” 🙂

    • Vio says:

      Adriana intai a fiert cartofii. Deci nu e nevoie sa-i pui in folie, nici sa i acoperi. Reteta originala este cu cartofi cruzi, eu asa ii fac si da, ii acopar cu o folie de aluminiu pana se patrund un pic , apoi ii las descoperiti in cuptor sa se rumeneasca .
      Cred ca si reteta Adrianei e foooarte buna, dar e altceva 🙂

  4. Dana says:

    Arata bine,bine de tot!!!!! Multumesc pentru reteta.

  5. Aa. says:

    Ok, mersi! O sa incerc asa data viitoare!

  6. anca says:

    Woow ce bine arata,sigur am sa-i fac si eu,multumim!!!toata ziua am sa ma gandesc la ei:))

  7. Anonymous says:

    Super aratosi!Gabi

  8. Delicioși! I-am făcut și ieri. Rețeta inițială era așa, dar eu am îmbogățit-o cu feliuțe de șuncă 🙂

  9. Nagy Isabella says:

    Cat timp dureaza sa se faca?

  1. November 19, 2013

    […] Cartofi acordeon (Hasselback) […]

  2. May 12, 2014

    […] cartofi acordeon (Hasselback), murături asortate […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *