Prajitura cu mere

Prajitura cu mere
prajitura cu mere

Ingrediente cocă:
– 500 gr. făină
– 1 ou
– 150 gr. zahăr
– 1 praf de copt
– 3 linguri untură (se poate folosi şi unt, dar cu untură iese mai fragedă)
– 3 linguri smântână

Ingrediente umplutură:
– 1 kg mere (cu cât folosiţi mai multe mere, cu atât este mai bună)
– 6 linguri zahăr
– 2 linguri griş
– scorţişoră

Mod de preparare
Merele se spală bine, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoare.
Se storc bine de zeamă, se amestecă cu zahărul şi scorţişoara (după gust).
Eu nu călesc merele (am vazut în multe reţete că se călesc merele, eu nu o fac).

Făina, oul, zahărul, praful de copt, untura şi smântâna se pun într-un bol, se frământă bine şi se împarte coca în două părţi egale (din fiecare parte se va face o foaie)

aluat pentru prajitura cu mere
aluat pentru prajitura cu mere
aluat pentru prajitura cu mere

Din coca obţinută întindem două foi de mărimea tăvii în care coacem prăjitura.
Intindem prima foaie în tava unsă în prealabil cu puţin ulei.

prajitura cu mere

Peste foaie presărăm 1 lingură de griş (acesta va mai absorbi din umiditatea merelor) şi punem merele în strat uniform. Peste mere presărăm din nou o lingură de griş şi punem a doua foaie.

prajitura cu mere
prajitura cu mere

Înţepăm din loc în loc cu furculiţa, presărăm cu zahăr tos şi punem prăjitura la cuptor la 180 grade, pentru aprox. 45 minute (se face testul cu scobitoarea).

Rezultatul: o prăjitură foarte bună, foarte fragedă şi relativ uşor de făcut.

prajitura cu mere
Aceasta este prăjiturica lui L. A păpat-o pe toată şi a întrebat când mai facem…
prajitura
Poftă bună!

4 Responses

  1. Carmen says:

    super faina! exact cum o facea maica-mea :)mersi de reteta si mersi de poze 🙂

  2. Carmen says:

    Tocmai fac prajitura asta. Te rog frumos sa-i spui mamei tale ca pentru mine, cine intinde asa de fain foaia cum o intins-o ea, e un erou!! :))
    Nu pot sa-ti explic ce forme geografice am reusit sa scot si cum le-am peticit sa le pot numi “foi” :))

    • Adriana says:

      Carmen, data viitoare lasa aluatul putin in frigider.
      Cand e rece se poate intinde mai bine (iti spun din proprie experienta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *